Agar-agar (wegańska żelatyna) 20g Smakosz
Opis produktu
Agar agar to wegańska substancja żelująca, pozyskiwana
z krasnorostów, czyli czerwonych alg morskich. Przygotowana z niego galaretka
nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej. Sam w sobie nie posiada smaku. Pęcznieje
w zimnej wodzie, a rozpuszcza się w temperaturze od 85°C. Gdy przygotowywany
płyn z agarem ostygnie do 40°C, zaczyna on żelować i tworzyć galaretkę. Można
go również podgrzewać kilka razy – dzięki czemu możemy łatwo zmieniać
konsystencję potrawy lub deseru |
Polecane
zastosowania Do przygotowywania galaretek, ciast i innych
deserów, do pasztetów, sałatek, jajek, ryb czy mięsa By otrzymać 1l galaretki, należy przygotować 1l
soku owocowego, 150g cukru, 10g agaru. Sok z cukrem zagotować. Do gotującego
się soku wsypywać stopniowo agar, dobrze wymieszać i ostudzić |
Pojemność 20g |
Składniki Agar agar 100% |
Producent/
dystrybutor Smakosz Maciej Piotrowski Wojska Polskiego 46 95-060 Brzeziny |
|